Operna predstava G.Rossini: Seviljski brivec v koprodukciji Festivala Operainpiazza iz Oderza (Tv) Italija v večnamenski dvorani Police v Ajdovščini 28.decembra 2014, ob 17,00

Seviljski brivec plakat dec 2014GIOACCHINO. ROSSINI: SEVILJSKI BRIVEC
komična opera v dveh dejanjih
Besedilo: Cesare Sterbini
Prevod: Niko Štritof

 

 

 

 

 

 

Dvorana Police v Ajdovšini, 28. 12.2014 ob 17,00

VSEBINA:
Zaljubljeni grof Almaviva pride v Seviljo, trdno odločen, da se bo poročil z lepo Rozino. Nanjo budno pazi njen skrbnik Don Bartolo, ki si domišlja, da je on bodoči ženin. Grof k sreči sreča prebrisanega Figara.
Ta mestni vsevednež, grofa, potem ko Je seveda prejel bogato plačilo, preobleče v uniformo in ga Don Bartolu predstavi kot vojaka, ki išče stanovanje. Almaviva se naseli, a ga kmalu odkrijejo, kasneje zaprejo, ampak zaradi znanega imena kaj kmalu tudi izpustijo.
Kasneje se grof znova poskuša vrniti v Rozinino hišo. Tokrat preoblečen v visokega duhovnika. Učitelj glasbe, tudi njen vzgojitelj Don Basilio, nenaklonjen duhovniku, prišepne Don Bartolu naj zoper grofa Almavivo uporabi premeteno orožje - laž! Omenjena dva, lažniva - vzgojitelj in Don Bartolo - , uspeta prepričati Rozino, da se Almaviva z njo le “igra” ter jo prepričata, da privoli v možitev s svojim skrbnikom.
Ko se ponoči, Almaviva, s Figarjovo pomočjo, vrne v Rozinino hišo, da bi skupaj pobegnila, ga doleti grenko presenečenje - njegova ljuba se mu postavi zoper njega. Toda iznajdljivost Figara se še enkrat izkaže in vsi nesporazumi so srečno rešeni v veliko zadovoljstvo obeh zaljubljencev. Seveda je tudi Figarov mošnjiček še kako poln....


KOPRODKCIJA SEVILSKEGA BRIVCA S FESTIVALOM OPERAINPIAZZA IZ ODERZA